Casa Timar
OBIECTIVE TURISTICE
OBIECTIVE TURISTICE
BISERICA NEAGRA
Biserica Neagra este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectura gotica din Romania, datand din secolele XIV-XV. Avand o lungime de peste 89 de metri este considerata a fi cea mai mare biserica din Romania.
Datorita marimii ei, cand a fost finalizata a primit titlul de „Cea mai mare biserica dintre Viena si Constantinopol”.
TURNUL NEGRU
Turnul Negru este unul dintre cele patru turnuri de observatie ale Cetatii Brasovului construit ca o fortificatie independenta amplasata in afara zidurilor cetatii, inalta de peste 11 metri. Situat la mica distanta de Bastionul Fierarilor, pe o stanca a dealului Warthe, Turnul Negru din Brasov domina Scheii cu dimensiunile sale, el trebuind sa impiedice apropierea dusmanilor de zidurile orasului, care aici erau la mai putin de 5 m de stanca (abia in 1819 – 1820 trecerea a fost largita).
POARTA ECATERINA
Poarta Ecaterinei a fost construita, pentru a facilita accesul scheienilor in Brasov, la mijlocul laturii dintre Bastionul Tesatorilor si cel al Fierarilor, pe locul unei vechi porti din veacul al XIV-lea sau al XV-lea, distrusa de inundatia din 24 august 1526, cat si in urma navalirilor turcesti. Aceasta se intindea de la actualul Corp S al Universitatii „Transilvania”, unde era moara portii, pana dincolo de actuala Poarta Schei.
TURNUL ALB
Construit intre anii 1460 si 1494, Turnul Alb impresioneaza si astazi prin masivitatea si zveltetea liniilor sale arhitectonice. Rezumand arhitectura sa in date putem spune: plan semicircular deschis; peste 30 m diferenta de nivel fata de zidurile orasului; inaltime: 20 m spre oras si 18 m inspre deal; zidurile au la baza 4 m, iar diametrul turnului masoara 19 m. De-a lungul zidurilor sale, turnul prezinta metereze, guri pentru smoala si balcoane sustinute de console cioplite in piatra.
BASTIONUL GRAFT
Bastionul Graft din Brasov sau Bastionul Poarta , cum s-a mai numit din pricina formei sale, a fost construit intre anii 1515 – 1521, aparat si intretinut pe costurile breslei selarilor, fiind menit sa faca legatura intre ostenii din cetate si Turnul Alb. Pozitia sa, aflata aproape la mijlocul laturii de nord-vest a cetatii, a facut ca bastionul sa sporeasca posibilitatile de aparare a acelei zone.
BASTIONUL FIERARILOR
Aflat in coltul de nord-vest al cetatii Brasov, Bastionul Fierarilor exista deja la 1521. Prima atestare documentara este datata insa opt ani mai tarziu, in 1529. Avand forma pentagonala, bastionul este construit pe trei nivele, cu guri pentru pacura si goluri de tragere in care se puteau instala si tunuri de calibru mic (bombarde).
BASTIONUL TESATORILOR
Situat in coltul de sud-vest al cetatii Brasov, Bastionul Tesatorilor, ocupa o suprafata de 1.616 mp. Zidurile sale au o grosime cuprinsa intre 4 m la baza si 1 m la cel de-al patrulea nivel al constructiei. Construit de catre breasla tesatorilor, pe patru nivele, cu goluri de tragere, guri de pacura si cu doua turnuri de straja, bastionul are o arhitectura unica in sud-estul Europei.
BASTIONUL FUNARILOR
Bastionul Funarilor (sau Franghierilor) din Brasov este primul bastion mentionat in documente, la 1416. De forma hexagonala, bastionul avea initial 10-12 m in inaltime si era dotat cu guri de tragere pentru piese mobile. Arcurile plate din caramida, ale caror urme se mai vad si astazi, au fost construite ceva mai tarziu.
BASTIONUL POSTAVARILOR
Bastionul Postavarilor, situat in coltul de nord-est al cetatii Brasov, a fost construit si aparat de breasla aurarilor, intre 1450 si 1455. Acestia l-au inzestrat cu bombarde de la Praga, cu trei tunuri mici si cu 16 archebuze. In 1521 si 1522 sunt realizate lucrari la bastion. In 1640, punctul de aparare a fost preluat de catre postavari. Construit pe patru niveluri de galerii de lemn, de forma eliptica cu diametrul de 16 m, bastionul masura 20 m in inaltime. Zidurile sale aveau la baza 2 m grosime si prezentau la primul nivel gauri pentru instalarea tunurilor de calibru mic.
BASTIONUL COJOCARILOR
Mentionat mai tarziu decat restul fortificatiilor din cetatea Brasov, se pare ca Bastionul Cojocarilor, sau Tabacarilor cum i se mai spune, a fost construit in jurul anului 1452 si incredintat spre aparare breslei „tabacarilor rosii”. Avea forma de turn semicircular, cu o parte deschisa inspre Bastionul Postavarilor. La inceput a avut doar goluri de tragere si guri pentru smoala topita. Arcurile de caramida ce se mai vad si astazi au fost facute insa mai tarziu. Fortificatia comunica cu Bastionul Postavarilor printr-o galerie de-a lungul zidului exterior. A fost renovat in 2005.
STRADA SFORII
Strada Sforii este localizata in municipiul Brasov, Romania, intre strazile Cerbului si Poarta Schei. Existenta ei este atestata in documentele din secolul al XVII-lea ca un simplu coridor, pentru a ajuta munca pompierilor. Latimea Strazii Sforii variaza intre 1,11 si 1,35 m, ceea ce ii confera titlul de cea mai ingusta strada a orasului Brasov. Strada Sforii, cu o lungime de 80 metri, reflecta tendintele de urbanizare a Brasovului medieval.
TAMPA
Tampa (in maghiara Cenk, in germana Zinne, alternativ Kapellenberg) este un munte care apartine de masivul Postavaru, localizat in sudul Carpatilor Orientali (mai precis inCarpatii de Curbura) si inconjurat aproape in totalitate de municipiul Brasov. Muntele este alcatuit in principal din formatiuni calcaroase formate in urma procesului de incretire a scoartei terestre. Inaltimea maxima atinsa este de 960m (dupa unele surse 995m), la aproape 400m deasupra orasului.
PRIMA SCOALA ROMANEASCA
Prima scoala romaneasca din Brasov se afla in interiorul curtii Bisericii Sfantul Nicolae din cartierul istoric Scheii Brasovului. Primele cursuri in limba romana au avut loc aici in 1583. Actuala cladire dateaza din anul 1760, fiind declarata monument istoric (cod LMI BV-II-m-A-11589.02). In prezent edificiul adaposteste „Muzeul Prima Scoala Romaneasca”, sub conducerea filologului Vasile Oltean.